Auzim peste tot recomandări cu privire la fake news, iar aceste recomandări trebuie tratate cu seriozitate, luând în considerare contextele dificile și sensibile, dar și faptul că cercetările științifice arată că informațiile false au mai multe șanse să se răspândească pe rețelele sociale decât cele adevărate, răspândirea știrilor false fiind determinată mai mult de noutate și atracție emoțională decât de credibilitatea sursei. Știrile false pot avea consecințe grave deoarece pot influența convingerile, comportamentele și procesele de luare a deciziilor ale oamenilor. De asemenea, pot contribui la răspândirea dezinformării și astfel, pot dăuna societății.
Ce impact poate avea o știre falsă transmisă sub forma unei postări? Distincția dintre știrile false și cele adevărate nu este întotdeauna atât de simplă pe cât pare, iar impactul acestora poate fi dramatic. Știrile false pot accentua dezinformarea unui anumit grup de oameni și răspândi informații false, ceea ce duce la confuzie și neînțelegere. Acest lucru poate submina încrederea publicului în instituții sau organizații și poate face dificilă luarea deciziilor informate de către indivizi. Știrile false pot contribui la polarizarea socială prin răspândirea de informații controversate. Acest lucru poate diviza și mai mult societatea de-a lungul liniilor ideologice și poate face dificilă găsirea unui teren comun pentru negociere.
Știrile false pot fi folosite pentru a manipula opinia publică și pentru a influența rezultatele sociale. Acest lucru se poate face prin amplificarea anumitor puncte de vedere față de altele. În unele cazuri, știrile false pot contribui la violență și tulburări sociale. Acest lucru se poate întâmpla atunci când informațiile false sunt folosite pentru a incita la furie sau pentru a promova ideologii extremiste. În cele din urmă, știrile false pot eroda încrederea publicului în diferite structuri, instituții, dar și în mass-media. Asta poate face dificil pentru oameni să facă diferența între sursele de informare credibile și cele nesigure.
Acum că sperăm că te-am convins că subiectul știrilor false este unul important, ce putem face noi? Pentru a combate știrile false, este important să verifici credibilitatea surselor de informare pe care le urmărești, să verifici acuratețea informațiilor din cel puțin trei surse diferite, și să pui la îndoială motivația persoanelor din spatele oricărei informații din mediul public. De asemenea, este crucial să fim conștienți de propriile noastre opinii și să fim deschiși către puncte de vedere alternative. Fiind consumatori critici de informații, putem contribui la prevenirea răspândirii știrilor false și la promovarea unei comunități mai informate și mai responsabile.
Consiliul Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai este structura dedicată reprezentării studențești din UBB, de aceea îți recomandăm să urmărești informațiile transmise prin intermediul paginilor CSUBB de social media, cu privire la aspectele educaționale din viața studențească, fiind surse veridice și corect informate. Nu uita că ne poți contacta oricând printr-un mesaj pe social media, prin intermediul butonului roșu, printr-un mail la adresa csubb@stud.ubbcluj.ro, dar și prin solicitarea unei întâlniri fizice sau online cu Biroul de Conducere CSUBB la aceeași adresă de e-mail.