Sari la conținut

Consorțiul Universitaria

  • de

În perioada 12-14 octombrie 2023, Consorţiul Universitaria s-a întâlnit în Constanța.

Propunerile studenților concluzionate în urma panelului aferent studenților:

1. Accesibilizarea spațiilor universităților pentru studenții cu cerințe educaționale speciale – concentrarea pe dizabilități locomotorii, adaptarea și la altfel de tipuri de dizabilități (spre exemplu prin achiziționarea unor plăcuțe tactile și a unora scrise cu alfabetul braille. Desfășurarea unor traininguri pentru cadrele didactice cu scopul de a gestiona studenții cu CES și crearea unor metodologii standard pentru aceștia.

2. Acces la internet gratuit în toate spațiile universitare și verificarea optimei funcționări a acestuia.

3. Burse – Pentru creșterea nivelului de transparență în cadrul procesului de acordare a burselor ar trebui ca un student sa facă parte din toate comisiile de acordare a burselor. Pentru bursa de performanță sportivă ar trebui creată o grilă cât mai explicită pentru a reduce încercările de exploatare a sistemului.

4. Alegeri –  existența posibilității de a se organiza alegerile pentru funcțiile de reprezentare studențească și în formatul online indiferent de situație sau context, rămânând  la alegerea studenților care gestionează procesul de alegeri să stabilească metoda de desfășurare a acestora.

5.  Asigurarea acordării granturilor Regele Carol I pentru studenții eligibili, care au obținut premii la olimpiadele naționale și internaționale în cadrul liceului.

6. Elaborarea și punerea în practică a unor proceduri de protejare și asigurare a bunăstării mintale a studenților în cadrul tuturor universităților din țară mai ales în contextul în care bursele medicale nu se acordă pentru studenții cu tulburări psihice.

7. Asigurarea faptului că reducerile și facilitățile stipulate în noile acte normative la nivel național sunt transpuse în regulamentele universităților