Sari la conținut

EUTOPIA Week experience at NOVA University Lisbon

  • de

Cea de-a 7-a ediție EUTOPIA Week a avut loc între 19-23 iunie în Lisabona și a fost facilitată de universitatea gazdă NOVA University Lisbon. Lisabona ne-a întâmpinat, pe lângă soarele puternic, briza oceanului Atlantic, a specialităților pe bază de pește (cât de multe sardine poți să mânânci de 5€?!) și Pastel de Nata la fiecare colț, cu fețele cunoscute ale celorlalți studenți din alianță, dar și a diverșilor actori implicați în EUTOPIA.

Conferința a avut tema ”A better Europe” și a inclus o serie de sesiuni dedicate dezbaterii celor 6 priorități ale Comisiei Europene, printre care întărirea procesului democratic la nivel de EU, a vocii EU la nivel global și  susținerea unei economii care susține cetățenii și reduce inegalitățile.

Câteva sesiuni memorabile la care am participat includ sedințele Consiliului Studenților, în care a fost votat noul birou de conducere, sesiuni de dezbateri cu project manageri și studenți,cu rolul de identificare a unor strategii pentru creșterea vizibilității EUTOPIA. Deși noi, ca și studenți, avem activitatea limitată la câteva subramuri ale proiectului mare, fiecare membru EUTOPIA prezent la conferință a avut ocazia să participe zilnic la o serie de întâlniri specifice ”pachetului” în cadrul căruia activează.

Diana: ”Am rămas cu deschiderea pe care fiecare om din EUTOPIA o manifestă raportat la studenți- am fost tratată ca oricare altă persoană prezentă la conferință, indiferent dacă vorbim de prorectori, profesori, doctoranzi etc. Nu a trebuit să mă zbat ca să mă fac auzită, ba chiar am fost invitată la dialog mai des decât aveam poate ceva de spus. Chiar dacă proiectul încă se dezvoltă, se poate observa de la o conferință la alta cum acesta prinde contur și cum se face trecerea de la ambiguitate la o agendă clară. Referitor la studenți, se simte diferența de practici de la o țară la alta, iar detaliile mici uneori se fac puternic simțite (<<Cum votăm? Cum dăm feedback? Cum lăsăm pe toată lumea să vorbească?>>). Pe lângă conferință, am avut ocazia să văd mediul ,diferit de al nostru, în care studenții din Lisabona învață (o să mă limitez în a vă spune că un campus are un pasaj special construit până spre plajă).”