Sari la conținut

Senat 20 februarie 2023

  • de

În 20 februarie 2023 a avut loc o ședință ordinară a Senatului Universității Babeș-Bolyai. Pe această cale, vă informăm cu privire la hotărârile importante în ceea ce privește activitatea studențească.

🔷 Aprobarea Regulamentului de taxe pentru anul universitar 2023-2024

În urma dezbateriilor din Consiliile Facultăților, s-au modificat taxele de școlarizare luându-se în calcul costurile facultăților din ultimii ani, dar și taxele de școlarizare din alte centre univeristare (situația actuală a pieței). Astfel, studenții reprezentanți au militat și s-au asigurat ca majorarea taxelor să fie rezonabilă și justificată. De exemplu, taxa de școlarizare de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării s-a majorat la UBB de la 2 700 la 3 200, la Universitatea de Vest din Timișoara taxa fiind de 3 500, iar la Universitatea din București de 3 650; taxa de școlarizare de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la UBB majorându-se de la 3 400 la 3 600, în timp ce la Universitatea din București taxa este de 4 000; taxa de școlarizare de la Facultatea de Drept de la UBB s-a majorat de la 3 600 la 5 000, la Universitatea din București fiind de 5 700, iar la Universitatea de Vest din Timișoara de 4 500.  De asemenea, aceste taxe vor avea efect începând cu anul universitar 2023-2024, ceea ce înseamnă că studenții care au fost înmatriculați până în anul 2023 vor finaliza studiile cu taxa aferentă anului 2023.

Taxa pentru regia căminelor s-a majorat cu 20 de lei, majorare cu mult mai mică decât discuțiile inițiale. În urma consultării cu studenții reprezentanți, taxa pentru spălătorie a crescut de la 7 lei, la 10 lei, propunerea inițială fiind de creștere până la 15 lei, costurile reale suportate pentru spălătorii fiind de 25 de lei. Universitatea Babeș-Bolyai se menține printre universitățile cu cele mai mici taxe de cămin, Universitatea Ioan Cuza din Iași având taxe cu cel puțin 25% mai mari, Universitatea din București în medie cu cel puțin 50%, iar Universitatea de Vest din Timișoara în medie cu cel puțin 133%.

🔷 Aprobarea Regulamentului cadru privind cazarea în căminele studențești

🔹La inițiativa CSUBB, au fost aduse mai multe modificări acestui regulament printre care cele mai importante ar fi:

Cererile de cazare din toate facultățile vor avea o secțiune în care studenții își vor putea exprima preferințele pentru căminul în care doresc să fie cazați;

Locurile se vor distribui proporțional pe specializări la nivelul facultății;

S-a stabilit un cadru pentru realizarea departajărilor în caz de medii egale;

La alegerea facultății, va fi posibilă alocarea locurilor în două etape, astfel încât studenții să știe din luna august dacă beneficiază de un loc în căminele universității;

A fost adaptat regulamentul prevederilor legale în vigoare.

🔷  S-au aprobat propuneri de cooptare a unor noi conducători de doctorat în școlile doctorale, au fost validate rezultatele la concursul pentru posturile didactice și de cercetare, au fost validați noi directori de departamente.

Puteți consulta toate hotărârile adoptate în cadrul ședințelor pe site-ul UBB