Sari la conținut

EUTOPIA Week experience at Labacensis University, Ljubljana

  • de

La 6 luni de la vizita la Bruxelles, cele 10 universități europene, membre ale alianței EUTOPIA, s-au reîntâlnit, de data asta în cel mai verde oraș din Europa: Ljubljana, capitala Sloveniei. 

Cea de-a 6 ediție a EUTOPIA Week s-a desfășurat pe parcursul a 5 zile (21-25 noiembrie 2022) dinamice, diverse și ploioase. În aceste zile, delegația UBB a participat la o varietate de evenimente, cu scopul de a învăța, face schimb de bune practici și a contribui la dezvoltarea alianței și colaborarea prolifică cu celelalte universități membre. Comunitatea studențească a UBB a fost reprezentată prin 2 delegați: Daciana Pop și Diana Maria Bozbici. 

O parte dintre evenimentele și activitățile derulate pe parcursul săptămânii la Ljubljana au fost: Opening ceremony & Reception, Presentation: Prof. dr. Bradač: James Webb Space Telescope – From Water on Mars to the First Galaxies, Q&A session: Inclusion Manifesto, Panel discussion: Higher Education evolution – Sustainability as the driving force, Ljubljana and ROG – Sustainably smart (tour of the Cukrarna gallery included), EUTOPIA Student Think Tank presentation: Student voices for a greener Europe, Concert: Soloists of the Academy of Music UL and Symphony Orchestra of the Slovene National Theatre Maribor.

De asemenea, colegele noastre, Daciana și Diana, au participat și la ședințele Consiliului Studenților EUTOPIA și alte activități de networking și team-building alături de studenții reprezentanți ai celorlalte 9 universități. Aici este o parte din experiența lor:

Daciana: Am simțit destul de repede o senzație de comunitate, deși eram înconjurată de oameni care proveneau din țări și culturi foarte diferite. Din primele interacțiuni am dat de curiozitatea – ”Cum se face reprezentare studențească la voi?”. Am auzit idei bune și foarte bune, dar am și împărtășit aspectele care funcționează eficient în cadrul CSUBB. Altfel, a fost o săptămână cu fețe noi (pe care acum aștept cu entuziasm să le revăd), informație continuă (dar și pauze de râs la ceea ce au devenit acum inside jokes), experiența vieții studențești din Ljubljana (care mi-a adus aminte de casă, au și ei Piezișa lor) și multă ploaie.

Diana: Personal, m-am bucurat în mod sincer să găsesc studenți care se ghidează după aceleași valori ca și majoritatea studenților din CSUBB – incluziunea reală, ajutorul real oferit colegilor, curiozitate și deschidere. Deși există anumite diferențe între noi, majoritatea provenite din cultura de proveniență a fiecăruia, s-a putut observa în cadrul discuțiilor formale și informale că ne confruntăm cu probleme similare la bază (atât probleme academice, cât și unele sociale sau legate de sustenabilitatea comunității). Parțial surprinzător, în cadrul prezentării Student Think Tank presentation: Student voices for a greener Europe, unde am fost invitați să identificăm probleme legate de sustenabilitate în țările noastre de proveniență și mai apoi să găsim soluții, am concluzionat că majoritatea aspectelor pe care noi le considerăm problematice sunt comune. Mai mult, întâlnind oameni care văd lumea ca și tine până la un punct, dar a căror viziune se ramifică mai apoi divergent de ideile tale, reușești la un moment dat să observi imaginea de ansamblu: facem cu toții parte din aceeași lume și avem o listă inepuizabilă de noțiuni și soluții de învățat unii de la alții, indiferent de universitatea, țara și cultura din care provenim. Având în vedere aceste aspecte, întărind ce au spus și colegii reprezentanți de la celelalte universități în cadrul prezentării Student Think Thank, e cu atât mai important să susținem vocea studenților.