Sari la conținut

Am protestat față de un sistem educațional haotic și hotărârile bruște venite din partea Ministerului Educației.

  • de

Adresa venită din partea Ministrului Educației privind reluarea activităților didactice cu prezență fizică a rezultat într-o succesiune de reacții din partea întregii comunități studențești din cadrul Universității Babeș-Bolyai. 

Luni, 14 martie, peste 200 de studenți s-au alăturat protestului inițiat de către Consiliul Studenților împreună cu organizațiile studențești. Cu toții și-au menținut ferm poziția și au militat pentru o tranziție firească și rațională de la învățământul online, la cel tradițional. O experiență autentică de student și aspectele pozitive cu care vine învățământul tradițional fac parte din dorințele fiecărui student. Acestea nu se confundă și nu justifică măsuri haotice și bruște care prejudiciază studenții, cum ar fi interdicția generală de a continua, în cazuri motivate, activitatea în mediul online. 

Studenții de la UBB solicită Ministrului Educației anularea adresei nr. 71/DGIU/08.03.2022 privind reluarea activităților didactice cu prezență fizică și aplicarea corectă a OUG 99/2021 pentru organizarea activității didactice în condiții de siguranță epidemiologică. 

Adoptarea unei astfel de decizii, care afectează comunitatea studențească în mod direct, fără consultarea în prealabil a studenților se află în totală contradicție cu valorile care sunt promovate în învățământul superior și poate conduce la pierderea semnificativă a încrederii în sistemul de învățământ din România. Mai mult decât atât, în urma răspunsurilor la un chestionar, în care se cere opinia studenților cu privire la revenirea fizică bruscă, un procent important de studenți iau în considerare varianta de a abandona studiile în condițiile actuale.

În astfel de momente, în care majoritatea studenților ar trebui sprijiniți și ghidați într-un mediu sigur, toți colegii noștri se lovesc de impredictibilitatea unei situații lipsite de flexibilitate și înțelegere. Cu toate că pentru noi, studenții, tot ce se întâmplă acum nu este o glumă, mulți colegi care au participat la protestul din 14 martie au prezentat sloganuri precum: “Chiria pentru 11 metri pătrați, tot voi ne-o achitați?”, “Fizic în teorie, dar fără bani de chirie”,  “În martie se iau flori, nu chirii” și mesaje adresate domnului Ministru: “Domnule Ministru, a sunat OUG 99/2021, își cam vrea prevederile înapoi!, “Vrem să stăm în amfiteatre, prin decizii calculate!”