Sari la conținut

Modalitatea propusă de Consiliul de Administrație pentru cazarea studenților pe perioada vacanței de vară

  • de

Comunitatea studențească din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca ține cont de toate discuțiile relatate în spațiul public universitar și nu numai, dorind să aducă noi informații cu privire la Hotărârea Nr. 5751/7.06.2021 Consiliului de Administrație al UBB, prin care este stipulată vaccinarea studenților ce doresc să fie cazați în căminele studențești pe perioada vacanței de vară. Astfel, reprezentanții studenților din Universitatea Babeș-Bolyai susțin hotărârea Consiliului de Administrație care prevede modalitatea de cazare a studenților Universității pe perioada verii, considerând-o una propice pentru situația pandemică actuală.

Considerăm că decizia Consiliului de Administrație este una care pune în prim-plan sănătatea studenților UBB care solicită cazare în căminele universității pe perioada verii și a cadrului administrativ responsabil, prin introducerea unui criteriu de repartizare și anume vaccinarea. În lipsa unor astfel de măsuri, există riscul de a crea focare de infecție cu virusul SARS-CoV-2 și de a periclita starea de sănătate a studenților și a angajaților UBB. De asemenea, trebuie amintit faptul că imposibilitatea vaccinării pe baza unor motive medicale este total justificată, iar Universitatea a intervenit prin măsuri suplimentare pentru astfel de cazuri. 

Măsura aplicată pe perioada verii nu este de natură permanentă, fiind menționat faptul că, pentru anul universitar 2021-2022, se va lua o decizie în prealabil, în funcție de măsurile legislative impuse și de evoluția pandemică. 

Totodată, dorim să amintim de principiul autonomiei universitare din Legea Educației Naționale nr.1/2011 și garantată prin Constituție pe baza căreia Universitatea Babeș-Bolyai are dreptul de a lua decizii ce vizează gestionarea administrativă a spațiilor proprii. Astfel, conform articolului 1 din Regulamentul-Cadru privind cazarea în căminele studențești, acestea sunt „unități aflate în proprietatea, administrarea și folosința Universității Babeș-Bolyai.” De asemenea, Universitatea a respectat principiul transparenței și al răspunderii publice oferind vizibilitate în decizii, prin publicarea hotărârii și oferirea justificărilor necesare. Reprezentanții studenților au fost consultați cu privire la această decizie, oferind conducerii susținerea de a aproba astfel de măsuri. 

Precizăm faptul că pentru a califica o anumită decizie ca fiind discriminatorie trebuie să se constate că există o diferență de tratament nejustificată din punct de vedere obiectiv. Rațiunile ce țin de sănătatea publică și de protecția împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2 justifică în mod rezonabil această decizie, care în speță concretă vizează un scop legitim. În ceea ce ține de criteriile pe baza cărora se realizează cazarea persoanelor în cămine, acestea sunt stabilite de către Universitate și nu încalcă drepturile și libertățile studenților. Criteriile au fost stabilite în beneficiul comunității ca întreg, cu scopul de a-i proteja membrii și a-i ține în siguranță, și nicidecum cu scopul de a discrimina un anumit grup de persoane.

Nu în ultimul rând, comunitatea studențească dorește să vină în sprijinul studenților care din motive medicale nu se pot vaccina. Astfel, se vor găsi soluții optime și viabile pentru ca aceștia să beneficieze de cazare în căminele studențești. 

Au fost anunțate astfel de măsuri pentru următorul an universitar și în comunitățile academice internaționale, preponderent în Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Pentru ca studenții să beneficieze de o educație de calitate în regim fizic sau hibrid din toamnă, astfel de măsuri pot ajuta la evitarea răspândirii virusului și la protejarea sănătății studenților și angajaților UBB.

Reprezentanții studenților din Universitatea Babeș-Bolyai sunt un promotor al sănătății și libertăților studenților. Se dorește oferirea celor mai bune și sigure condiții pentru desfășurarea actului educațional în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Ne dorim ca în noul an universitar să putem începe în format offline, dar acest lucru depinde de evoluția pandemiei și de măsurile naționale pentru combaterea acesteia. De asemenea, dorim să asigurăm că toate măsurile prezentate au fost adoptate în urma consultării riguroase a specialiștilor din domeniul sănătății publice și al epidemiologiei, motiv pentru care ele vor servi bunei desfășurări a locațiunii pe perioada verii în campusurile universității.