Sari la conținut

Limitarea transportului feroviar gratuit pentru studenți

  • de

În contextul discuțiilor privind limitarea transportului feroviar gratuit pentru studenți, lansate de către Premierul Florin Cîțu, ne exprimăm dezacordul și solicităm încetarea oricărei inițiative în acest sens. Considerăm că revenirea la situația anterioară introducerii gratuității, și anume reducere de 50% în limita a 24 de călătorii pe an, ar avea următoarele consecințe:

– împovărarea bugetului studenților, deja afectat de situația economică generată de pandemie;
– creșterea abandonului școlar din cauza dificultății de deplasare de la localitatea de domiciliu și localitatea de studiu;
– inegalitate de șanse, întrucât ar diminua posibilitatea de mobilitate a studenților;
– ridicarea unor obstacole pentru cei cu o situație economică precară.

De asemenea, subvenționarea transportului vine ca o formă de sprijin pentru compania de transport feroviar, cum ar fii CFR Călători prin posibilitatea de a face investiții (reabilitare vagoane, trenuri, rute), prin constituirea venitului la bugetul companiei de transport. De menționat faptul că subvenţionarea serviciilor publice de transport feroviar a fost iniţiată de Uniunea Europeană prin adoptarea Regulamentului (UE) nr. 1370/2007, deoarece distorsiuni similare, dar de amploare mai redusă, se înregistrează în majoritatea statelor membre.

Astfel, Consiliul Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai susține demersurile realizate de către federațiile studențești și vă invităm să subscrieți la acestea:
🔹 scrisoarea înaintată cabinetului Florin Cîțu, pe adresa cabinet.pm@gov.ro prin care să se solicite oprirea acțiunilor privind limitarea la transportul feroviar gratuit pentru studenți, petiție realizată de ANOSR
🔹cercetare privind frecvența călătoriilor anuale efectuate de către studenți, realizată de Uniunea Studenților din România (USR)